KUNST op school

Kunsteducatie: broodnodig voor het kinderbrein. In dit korte filmpje maakt wetenschapper Mark Mieras glashelder wat het belang is van kunst- en cultuureducatie.

 schoolprojecten uit Heusden

Erfgoed & film en fotografie

Voor elke school persoonlijk lesmateriaal rondom fotograaf Leo Sikkers en zijn kleinzoon kunstenaar Legs Boelen

Groep 6-7-8

Kunstquiz

Test je kennis van kunst & cultuur in Heusden (en daarbuiten) met een Yahoot Kunstquiz! Duur: 40 minuten.

Groep 5-6-7-8

Erfgoed

Lesmateriaal over dilemma’s naar aanleiding van dilemma’s die in de gemeente Heusden speelden in WOII

Groep 7-8

Beeldende kunst – Jheronimus Bosch

Ook al is de tentoonstelling in het N-Brabants museum allang voorbij: deze animatie film is een mooie start voor lessen rondom Jheronimus Bosch!

Groep 5-6-7-8

Jut en Julia op het schoolplein

In Nieuwkuijk woont theatermaker Marieline van Wely. Met een pipowagen kan ze op het schoolplein een voorstelling spelen. Hoe magisch is dat! Overigens kun je met de klas ook op bezoek in haar atelier. Ze maakt ook decors.

Pimp je schoen

Ontwikkeld door Marijke Jimenez Fernadez. Prachtige creatieve lessen rondom schoenen. Als er een Halve Zolen festival komt in Drunen worden de schoenen daar geëxposeerd.

Groep 6

Verdieping

Zeven manieren om over kunst te praten

Reflecteren is nog niet zo gemakkelijk, maar het is wél essentieel in elk leerproces! Als je niet reflecteert, is lesstof vluchtig en beklijft het nauwelijks. Kijken naar kunst en daarop reflecteren is een goede oefening. De juiste, open vragen stellen vergt oefening. Hier zeven manieren om over kunst te praten.

Waarom kijken naar kunst?

Professor Erik Scherder legt in dit filmpje uit hoe de hersenen van kinderen in beweging worden gezet als ze kijken naar kunst. Een must-see!

Een school in Boston werkt met het principe dat kinderen het best van en aan elkaar leren. Hier maken kinderen uit een kleuterklas handleidingen voor elkaar.

Denksleutels

Praktische handleiding voor leerkrachten om kinderen aan te zetten tot hogere orde denken.

Meer creativiteit in de klas

Over kaders en creativiteit

Handleiding om met kinderen te kijken naar kunst en de verbinding te maken met de belevingswereld en emoties van het kind.

Tips

Luister!Oren

Begin de dag met een luisteroefening! Het kost je geen enkele voorbereiding, kinderen leren associëren en creatief luisteren, én kinderen komen op een heel prettige manier in de juiste leer focus. Voor € 60,- per jaar heb je voor alle groepen 60 luisterfragmenten!

Lees meer

Kunstweken bij jou op school

Gratis uitgebreid superleuk kunstprogramma waarmee elke groep met een kunstenaar aan de slag gaat. https://www.kunstweken.nl/

uitleg kunst & cultuur voor kinderen

Kunst

Het Klokhuis legt uit wat kunst is

Cultuur

He Klokhuis legt uit wat cultuur is