KUNST op school

Handleiding Plan voor cultuureducatie en begroting

Lees hier meer over de 3 domeinen

Heusdense kunstquiz voor groep 5 t/m 8

Lesmateriaal voor de bovenbouw rondom fotografie en erfgoed

Het nieuwe leren

Het onderwijs kantelt. Termen als ‘het nieuwe leren’ en ’21ste eeuwse vaardigheden’ hoor je overal.  Wat is dat dan? Dat nieuwe leren? Grofweg gezegd gaat het erom dat kinderen in deze maatschappij andere vaardigheden nodig hebben dan vroeger. De tijd verandert razendsnel en de tijd dat mensen 30 jaar bij eenzelfde bedrijf werkten, is voorbij. Gemiddeld hebben werknemers van deze tijd 11 verschillende werkgevers. Om het nog maar niet te hebben over mensen die hun eigen werk creëren. Dat vraagt nogal wat van jonge mensen.

Bezig zijn met kunst is een uitstekende manier om te leren nadenken. Wat vind ik er zelf van? Om te leren kijken, combineren, nieuwe dingen verzinnen, oplossen, reflecteren, doorzetten, samenwerken, analyseren. Dat zijn allemaal vaardigheden die in de nieuwe tijd steeds meer gewicht krijgen.

Vaak is het voor een leerkracht en een school wenselijk om voor kunst expertise van ‘buiten’ te halen. Het een taak van Trefpunt Heusden om te zorgen dat de scholen en de kunst- en cultuuraanbieders elkaar ontmoeten. Zodat men elkaar weet te vinden, elkaar leert kennen en verbindingen met elkaar kan aangaan.

Inspiratie!

Kunsteducatie: broodnodig voor het kinderbrein. In dit korte filmpje maakt wetenschapper Mark Mieras glashelder wat het belang is van kunst- en cultuureducatie.

Supermooi introductiefilmpje van Jheronimus Bosch voor het onderwijs!

Een school in Boston werkt met het principe dat kinderen het best van en aan elkaar leren. Hier maken kinderen uit een kleuterklas handleidingen voor elkaar.

Luister!Oren

Begin de dag met een luisteroefening! Het kost je geen enkele voorbereiding, kinderen leren associëren en creatief luisteren, én kinderen komen op een heel prettige manier in de juiste leer focus. Voor € 60,- per jaar heb je voor alle groepen 60 luisterfragmenten!

Lees meer

Waarom kijken naar kunst?

Professor Erik Scherder legt in dit filmpje uit hoe de hersenen van kinderen in beweging worden gezet als ze kijken naar kunst. Een must-see!

Zeven manieren om over kunst te praten

Reflecteren is nog niet zo gemakkelijk, maar het is wél essentieel in elk leerproces! Als je niet reflecteert, is lesstof vluchtig en beklijft het nauwelijks. Kijken naar kunst en daarop reflecteren is een goede oefening. De juiste, open vragen stellen vergt oefening. Hier zeven manieren om over kunst te praten.

Denksleutels

Praktische handleiding voor leerkrachten om kinderen aan te zetten tot hogere orde denken.

Meer creativiteit in de klas

Over kaders en creativiteit

Gratis uitgebreid superleuk kunstprogramma waarmee elke groep met een kunstenaar aan de slag gaat. https://www.kunstweken.nl/

Kunst

Het Klokhuis legt uit wat kunst is

Cultuur

He Klokhuis legt uit wat cultuur is

Voor alle scholen in Heusden

Cultoer

Elk jaar, aan het begin van het schooljaar, worden alle leerlingen van alle scholen uit de gemeente Heusden, getrakteerd op een portie cultuur van eigen bodem. Wat een feest elk jaar!

Voorstelling:domein 3

Op 9 december 2016 mogen alle kinderen uit groep (6 of) 7 naar Alice, een dansvoorstelling van De Stilte uit Breda. De Stilte is een internationaal opererend gezelschap dat over de hele wereld danst. Op 8 december in Parijs, op 9 december in Drunen!

Wat is het je waard?

Nieuw speciaal voor Heusden ontwikkeld lesmateriaal rondom het bespreken van dilemma’s. De lessen zijn opgebouwd rond verhalen uit WO II die zich daadwerkelijk in Drunen hebben afgespeeld.

Kunst-en cultuuraanbieders uit Heusden