Cultoer voor leerkrachten

Op 24 mei is er een Scala studiedag. Het middagprogramma wordt (deels) gevuld door Trefpunt Heusden met een scholing voor leerkrachten van Cultuur Loper scholen rondom culturele competenties.

De locatie van de studiedag is de prachtige en gastvrije Mariënkroon in Vlijmen.

Conferentiecentrum Abdijhof is de congresfaciliteit van Stichting Mariapoli Mariënkroon. Zij gebruikt dit voor haar eigen vormingsactiviteiten en studiedagen ter bevordering van een coherente en solidaire samenleving. Daarnaast verhuurt zij de accommodatie graag aan derden.

De middag begint met een inleiding over culturele competenties door Marcelle Hilgers. Marcelle is eigenaar van IDKR8.

IDKR8 brengt en stimuleert krachtige ideeën. Met programma’s, workshops en trainingen op maat ontwikkelen zij het creatief en innovatief vermogen van mensen. Hiervoor bestaan geen methodes of trucjes. Creatief denken vraagt om onderscheidend durven denken, empathie, kunnen reflecteren en van moed om het anders dan anderen te doen.

Bij de Cultoer voor leerkrachten zijn 70 leerkrachten (de meesten van Cultuur Loper scholen) ondergedompeld in korte workshops in drie disciplines. Er zijn workshops muziek (Jan van de Sanden, petra Schoonenboom), beeldende vorming (Monique Stieger, Ton Lammers, Eva de Man) en theater (Sietske Oosthout en Nicole Oerlemans). Centraal stonden de culturele competenties creërend, onderzoekend en reflecterend vermogen. Wat voor gedrag zie je als er aan deze competenties wordt gewerkt? Wat doet de docent om dit te bewerkstelligen?