Jheronimus Bosch, in en om Heusden

Het nationale evenementenjaarJheronimus Bosch 500 is 2 december officieel gestart! Dat betekent dat er ontzettend veel Bosch-programma’s voor scholen beschikbaar zijn. Het complete aanbod voor zowel binnen als buiten de klas is verzameld op www.bosch500educatie.nl.

Het is 1516. Heusden maakt een moeilijke tijd door. De regio wordt hard getroffen door de Gelderse Oorlogen. Speurvel - cover (1)Handelaren lopen gevaar, oogsten worden verwoest en dorpen geplunderd. Door toedoen van de Bosschenaren verliest Heusden ook nog zijn ligging aan de Maas. Terwijl de markt van ’s-Hertogenbosch krioelt van de bedrijvigheid, is het angstvallig stil in Heusden. De situatie lijkt uitzichtloos, en het oorlogsgeweld komt steeds dichterbij. Maar hoe ellendig de oorlogen ook zijn, voor Heusden zullen ze uiteindelijk juist de redding betekenen.

De expositie is ook geschikt om met kinderen (8-12 jaar) te bezoeken. Spelenderwijs worden ze betrokken bij het spannende en meeslepende verhaal van de expositie.
In ‘Het atelier van Bosch’ kunnen kinderen zich verkleden in middeleeuwse kleding om zich te verplaatsen in de tijd van Jheronimus Bosch. Ze maken kennis met beroepen, ambachten en producten uit de zestiende eeuw bij de marktkraam. Door puzzels op te lossen ontdekken kinderen meer over de roerige tijd, het alledaagse leven en wat de strategische ligging voor de stad Heusden ten tijde van Bosch betekende.

De opdrachten zijn verdeeld over de twee locaties: Het Bezoekerscentrum en het Gouverneurshuis. Buiten wachten nog twee leuke doe-opdrachten. Ga meteen van start door op één van de locaties een opdrachtenboekje (gratis) op te halen.

Meer informatie is te vinden op de website Heusden 1516.

Groep 1 t/m 4

Knutselen jullie mee voor Jeroen Bosch?

Groep 5 t/m 8

Win met je klas een signeersessie van Paul van Loon!

De wedstrijd is gewonnen door groep 5 van De Lambertusschool in Haarsteeg! De prijsuitreiking was op 9 juni en werd door niemand minder dan Paul van Loon gedaan. De hele groep 5 won een gesigneerd boek van Paul van Loon: Op zoek naar Jeroen.

De expositie Heusden 1516, inclusief alle werken van alle kinderen, is nog te zien tot 11 september 2016.

Alle 15.000 plaatsen voor de gratis onderwijsrondleidingen zijn inmiddels volgeboekt. U kunt uw klas aanmelden voor de wachtlijst, of met uw leerlingen als reguliere museumbezoeker de tentoonstelling bezoeken. Minimaal één begeleider op vijf scholieren is dan verplicht. De tentoonstelling loopt van 13 februari t/m 8 mei, toegangskaarten koopt u sinds 1 decemberonline, voor twee euro per kind onder de 18 jaar.

In januari ontvangen de scholen die naar de tentoonstelling komen het Jheronimus Bosch-lesmateriaal gratis per post. Bekijk nu alvast onze introductiefilm voor leerlingen over de tentoonstelling. Eind januari zal al het lesmateriaal te vinden zijn op onze website.