Heusden 1516

Activiteiten voor kinderen

Het is 1516. Heusden maakt een moeilijke tijd door. De regio wordt hard getroffen door de Gelderse Oorlogen. Handelaren lopen gevaar, oogsten worden verwoest en dorpen geplunderd. Door toedoen van de Bosschenaren verliest Heusden ook nog zijn ligging aan de Maas. Terwijl de markt van ’s-Hertogenbosch krioelt van de bedrijvigheid, is het angstvallig stil in Heusden. De situatie lijkt uitzichtloos, en het oorlogsgeweld komt steeds dichterbij. Maar hoe ellendig de oorlogen ook zijn, voor Heusden zullen ze uiteindelijk juist de redding betekenen.

De expositie is ook geschikt om met kinderen (8-12 jaar) te bezoeken. Spelenderwijs worden ze betrokken bij het spannende en meeslepende verhaal van de expositie.
In ‘Het atelier van Bosch’ kunnen kinderen zich verkleden in middeleeuwse kleding om zich te verplaatsen in de tijd van Jheronimus Bosch. Ze maken kennis met beroepen, ambachten en producten uit de zestiende eeuw bij de marktkraam. Door puzzels op te lossen ontdekken kinderen meer over de roerige tijd, het alledaagse leven en wat de strategische ligging voor de stad Heusden ten tijde van Bosch betekende. De opdrachten zijn verdeeld over de twee locaties: Het Bezoekerscentrum en het Gouverneurshuis. Buiten wachten nog twee leuke doe-opdrachten. Ga meteen van start door op één van de locaties een opdrachtenboekje (gratis) op te halen.