Muziek

Muziek is belangrijk. Muziek raakt. Zelf muziek maken is ontzettend leuk én best moeilijk! Sinds vanaf 2015 de regeling Impuls muziekonderwijs is ingezet, zijn er op veel plekken mooie structurele samenwerkingen met lokale muziekaanbieders ontstaan.

In schooljaar 2016-2017 is De Vlechter ism Harmonie St. Cécilia gestart met de Impuls muziekonderwijs, de Th.J. Rijkenschool én basisschool JongLeren ism fanfare Eendracht maakt macht / Het Pieck! In schooljaar 2017-2018 is ook de Bussel met harmonie St. Cécilia. De muziek lessen op de Bussel worden ‘op zijn Cultuur Lopers’ vormgegeven.

Het vak muziek is weer goed in beeld. Na de impuls hebben steeds meer scholen het vak vast op het rooster staan, al dan niet met een muziekmethode.

Wat iedereen natuurlijk zelf in de klas al kan doen, is zingen met de kinderen! Zingen is leuk, én belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Vakken als lezen, schrijven en rekenen zijn belangrijk, en zingend zijn ze ook nog leuk te maken! Zingen in de klas is een goede basis voor de muzikale ontwikkeling van het kind. Daarom deze handleiding om leerkrachten en pabodocenten tools aan te reiken en ze te motiveren om structureel (meer) aandacht te geven aan zingen. De handleiding is erg compleet!

Download hier de handleiding met o.a. video’s en achtergronden

Daarnaast zijn er natuurlijk ook tal van andere projecten in te zetten!

Zie hier wie er allemaal in Heusden actief zijn

Met muziek kun je kinderen uitdagen en op een andere manier laten leren. Het is een verrijking om een ander ‘instrument’ in te zetten. Dat kan een muziekinstrument zijn maar ook de eigen stem of roffelende handen op tafel. Kinderen leren er sociale vaardigheden mee. Gebleken is dat wat zo normaal is tijdens het samen musiceren zich ook vertaalt naar het dagelijkse leven van het kind: wachten op elkaar, samen tegelijk inzetten en ophouden, naar elkaar luisteren, rekening houden met elkaar, op je beurt wachten. In de muziek zo normaal, in het dagelijkse leven soms niet. De kinderen leren letterlijk luisteren naar elkaar.

Harmonie St. Cecilia biedt basisscholen allerlei mogelijkheden, zowel binnenschools als tijdens naschoolse opvang.

Diverse scholen binnen Vlijmen, Nieuwkuijk, Haarsteeg en Heusden boden hun leerlingen in samenwerking met ons een doorlopende leerlijn muziekeducatie.

We bieden maatwerk voor zowel binnenschoolse als buitenschoolse educatie. Voorbeelden van de mogelijkheden:
Muziekles, instrumentenparade, instructiemateriaal voor groepsleerkracht, een workshop of muzikale bijdrage tijdens een festiviteit, inzet instrumentenkist met instructie, schoolorkest, blazersklas, nascholing voor leerkrachten.

Bij bovenstaande voorbeelden wordt uitgegaan van de school als locatie. Harmonie St. Cecilia huurt zelf repetitieruimte in de Haarstek, Pater van de Elsenstraat 25a in Haarsteeg waar slagwerk e.d. aanwezig is. De inzet van haar repetitieruimte behoort ook tot de mogelijkheid.

Afhankelijk van de inzet van een docent muziek en/of vrijwilligers hangt daar een prijskaartje aan, tegen een zo laag mogelijk tarief. Uurtarief muziekdocent €35 á €40.-

Contact: Mirjam Valckx – info@harmoniehaarsteeg.nl

Muziek op school is bij Het Pieck 3 x UIT. UITdagend, UITvoerend en UITnodigend. Ja, door zelf of met elkaar, muziek te maken of te beluisteren ben je er echt even helemaal tussenuit.

UITdagend. Samen met onze bevlogen docenten maak je tijdens diverse workshops en presentaties een heuse ontdekkingsreis door de wereld van muziek.
UITvoerend. Wat is er nu mooier dan niet alleen zelf van het muziekmaken te genieten maar ook om al jouw klasgenoten en schoolvrienden in vervoering te brengen.
UITnodigend. Muziek maken met Het Pieck is laagdrempelig. Iedereen kan en mag meedoen.
Speciaal voor het basisonderwijs in Heusden organiseert Het Pieck de Muziek Spektakel Weken. Het Muziek Spektakel is een serie schoolconcerten waarin muziekdocenten van Het Pieck kinderen meenemen op een spannende muzikale ontdekkingsreis. Ook verzorgen docenten van Het Pieck op de Th J Rijkenschool (ism met fanfare EMM) en de Leilinde de muzieklessen.
De workshops waaruit je kunt kiezen zijn:
– Verhalen in Muziek.
Een serie waar muziek en verhaal hand in hand gaan. Voor elke combinatie groep is er een spannend muzikaal verhaal
– Het muziek ganzenbord.
Een spel waarin de kinderen het overbekende ganzenbord spelen. Maar je haalt pas de eindstreep als je op alle instrumenten, waar je jezelf op gedobbeld hebt, een toon hebt kunnen spelen.
– Windkracht 6.
Een serie van 4 lessen waarin kinderen kennismaken met blaasinstrumenten (hout en koper) en slagwerk. Aan het eind van de 4 lessen is er een korte presentatie waarin de kinderen kunnen laten horen wat ze allemaal geleerd hebben.
– Bouw, speel en verwonder.
Een project waarin de kinderen zelf een instrument maken en daarna met elkaar en het instrument een eigen klankspel gaan maken.
Als je na een van de schoolworkshops de smaak te pakken hebt gekregen en je wilt jouw lievelings instrument een echt uitproberen vraag dan een gratis proefles aan. Want, of dat je er lustig op los wilt blazen, echt aan de slag wilt, lieflijk tokkelt of met gierende snaren de muren laat trillen, met 10 vingers over toetsten vliegt, sierlijk over de snaren strijkt, de sterren uit de hemel zingt of heerlijk onbezorgd van muziek wilt genieten het kan allemaal bij Het Pieck!
Wil je na schooltijd nog meer? Klik hier voor de mogelijkheden.
Contact: Frans van Lokven – frans.vanlokven@hetpieck.nl

Merel van de keer is eigenaar van een gitaarstudio en geeft naast gitaarlessen ook muzieklessen op scholen, geheel naar deze tijd. Ze is in staat de kinderen de muziek te laten voelen, plezier in zingen te beleven, en de kinderen kennis te laten maken met een diversiteit aan instrumenten. Boonwhackers worden volop ingezet. Merel kan structurele muzieklessen verzorgen in alle bouwen, maar is ook in te zetten voor losse projecten.

In het weekend is Merel met regelmaat op het podium te vinden.

Twee keer per jaar verzorgen wij als harmonie Drunen een scholenproject: een op de Olof Palme school en een op de Duinsprong.

Wij gaan dan musiceren met een aantal muzikanten en vertellen iets in zijn algemeenheid over de verschillende instrumenten. De leerlingen mogen ook de instrumenten uitproberen.

Doel is om de blaasmuziek en ook het slagwerk bekend te maken onder de schooljeugd.

Het project wordt altijd afgesloten in de Theaterzaal van de Voorste Venne waarbij ouders en leerlingen aanwezig zijn. Ook nemen de leerlingen actief deel aan dit gebeuren.

Op deze manier proberen we ook leden te werven voor onze Harmonie. Wat bieden wij aan: Een Blazersklas en een Slagwerkklas.

De leerlingen maken in vier individuele lessen (die gegeven worden door onze eigen leden) kennis met een instrument, leren wat notenschrift en gaan samen repeteren met een blazers/ slagwerkklas , een samenspel groep en een Pop orkest. De lessen en het gebruik van het muziekinstrument zijn geheel kosteloos. Na elke volgende vakantie kunnen de leerlingen lid worden bij onze vereniging en zij gaan dan verder in onze Blazersklas of Slagwerkklas. Teven gaan ze les volgen op het Pieck.

Overige muziekaanbieders Heusden

Harmonie de Eendragt van Onsenoort en Nieuwkuijk

fanfare Eendracht Maakt Macht Elshout

harmonie De Eendracht Heusden

harmonie Drunen

vioolschool Fiedelino Drunen

Margo Beuken, pianoles Drunen

Bovenlokaal aanbod

Muziekvoorstellingen is het publiciteitskanaal voor 3 Utrechtse muziekgezelschappen

Hét symfonieorkest van zuidnederland

Voorstellingen en workshops philharmonie zuidnederland 2019-2020