Film en Fotografie

Film en fotografie zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het wordt vaak als iets vanzelfsprekends ervaren. Het is er gewoon.

Het is bijzonder relevant om kinderen bewust te maken van de beeldtaal en de keuzes die hier in mogelijk zijn. Kinderen moeten zowel ‘meemaken’ (receptief) als ‘maken’ (actief)

Het Pieck verzorgt lessen film en fotografie van groep 1 t/m 8 en het VO. Dat kunnen losse lessen zijn, maar een leerlijn is ook mogelijk.

Online zijn erg goede kant en klare lessen te vinden over film. Eye filmeducatie deelt met regelmaat nieuw materiaal. Hieronder lesmateriaal van november 2020.

Wil je meer lessen zien, zaalprogramma, workshopmogelijkheden, of achtergrondinformatie: klik op de link.

filmkwartier: geluid

Spits je oren! Groep 1 t/m 4 gaat in dit Filmkwartier aan de slag met geluid in film. Wat is het en wat is het nut ervan? Ze ontdekken het allemaal met de korte film Mr Carton.

Ga naar de les

filmkwartier: stop-motion

Groep 5 t/m 8 onderzoekt deze maand de beeldtechniek van stop-motion. Dit aan de hand van de korte film Peix al forn, over het plastic in de oceaan.

Ga naar de les

nieuwe gastlessen

Duik samen met de museumdocent in de wereld van film én de collectie met onze gloednieuwe gastlessen voor het basisonderwijs.

Ga naar de gastles voor groep 1/2groep 3/4groep 5/6groep 7/8

filmkwartier: verhaal 

Groep 1 t/m 4 kijkt de korte film Pingu is verdwaald en gaat aan de slag met het thema verhaal. Ze ontdekken dat verhalen een begin, midden en einde hebben.

Ga naar de les

filmkwartier: verbeelding

In Filmkwartier voor groep 5 t/m 8 staat het thema verbeelding centraal. Ze onderzoeken het aan de hand van de met een Oscar bekroonde animatiefilm Hair love.

Ga naar de les

dit is film: camera

De eerste Dit is film voor het voortgezet onderwijs gaat in op camerastandpunten en filmkaders aan de hand van fragmenten uit Pulp fiction en The great train robbery.

Ga naar de les

rondleiding eye filmmuseum

Kom alles te weten over ons iconische museumgebouw en de plek waar het staat in deze rondleiding van museumdocenten Remco en Stefan.

Ga naar de rondleiding

filmkwartier: personage

Groep 1 t/m 4 kijkt samen een aflevering van de NTR-serie Dropje. De les gaat in op personage. Ze ontdekken daarbij dat je soms geen woorden nodig hebt, om iemand te begrijpen.

Ga naar de les

filmkwartier: verhaal 

Groep 5 t/m 8 gaat aan de slag met de structuur van een verhaal. Dit aan de hand van de korte animatiefilm Mouse for sale, waarin een muis in een dierenwinkel een baasje zoekt.

echt of nep

Wil je jouw leerlingen meer leren over de werking van nepnieuws en hoe ze herkennen of een bericht betrouwbaar is? Neem dan een kijkje op isdatechtzo.nl, de nieuwe website van Netwerk Mediawijsheid e.a.

filmkwartier: documentaire 

Groep 5 t/m 8 ontdekt in Filmkwartier van deze maand meer over het genre documentaire aan de hand van de korte film Amar (all great achievements require time).

filmkwartier: fantasie 

Dat in film alles kan, ontdekt groep 1 t/m 4 deze maand met de korte film En el Espejo del Cielo waarin een jongetje een vliegtuig probeert te vangen.
Ga naar de les

filmkwartier: trucage 

Groep 5 t/m 8 gaat in Filmkwartier van deze maand aan de slag met het thema trucage. Jullie kijken samen naar de eerste verdwijntruc ooit, in The Vanishing Lady (1896) van Méliès.

filmkwartier: thuis 

Ken je Taartrovers Festival, dat jaarlijks in Eye plaatsvindt? Met Taartrovers Thuis kun je nu ook thuis of in de klas films kijken die je niet overal ziet. Voor kinderen vanaf 3 jaar en er is ook een versie in Nederlandse Gebarentaal.

Ga naar de films

films en opdrachten voor alle leeftijdsgroepen 

FilmHub Zuid heeft voor alle groepen films geselecteerd en educatief materiaal ontwikkeld. Dat mag je zó gebruiken!

Ga naar de films en het lesmateriaal

filmkwartier: emotie 

Tijdens Filmkwartier voor groep 1 t/m 4 kijken jullie samen de superkorte film At the opera en ontdekken alles over emotie in film.
Ga naar de les

filmkwartier: animatie

Tijdens Filmkwartier voor groep 5 t/m 8 staat 2D en 3D animatie centraal. Jullie kijken naar de met prijzen overladen korte film Traveling Through Brush and Ink. 
Ga naar de les