Film en Fotografie

Film en fotografie zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het wordt vaak als iets vanzelfsprekends ervaren. Het is er gewoon.

Het is bijzonder relevant om kinderen bewust te maken van de beeldtaal en de keuzes die hier in mogelijk zijn. Kinderen moeten zowel ‘meemaken’ (receptief) als ‘maken’ (actief)

Het Pieck verzorgt lessen film en fotografie van groep 1 t/m 8 en het VO. Dat kunnen losse lessen zijn, maar een leerlijn is ook mogelijk.

Online zijn erg goede kant en klare lessen te vinden over film. Eye filmeducatie deelt met regelmaat nieuw materiaal. Hieronder lesmateriaal van november 2020.

Wil je meer lessen zien, zaalprogramma, workshopmogelijkheden, of achtergrondinformatie: klik op de link.

filmkwartier: groot en klein 

Groep 1 t/m 4 duikt met de korte animatiefilm Le Retour in de wereld van het perspectief. Ze leren de begrippen groot en klein te herkennen in beeld en verhaal.

Ga naar de les

filmkwartier: documentaire 

Groep 5 t/m 8 ontdekt in Filmkwartier van deze maand meer over het genre documentaire aan de hand van de korte film Amar (all great achievements require time).

filmkwartier: fantasie 

Dat in film alles kan, ontdekt groep 1 t/m 4 deze maand met de korte film En el Espejo del Cielo waarin een jongetje een vliegtuig probeert te vangen.
Ga naar de les

filmkwartier: trucage 

Groep 5 t/m 8 gaat in Filmkwartier van deze maand aan de slag met het thema trucage. Jullie kijken samen naar de eerste verdwijntruc ooit, in The Vanishing Lady (1896) van Méliès.

filmkwartier: thuis 

Ken je Taartrovers Festival, dat jaarlijks in Eye plaatsvindt? Met Taartrovers Thuis kun je nu ook thuis of in de klas films kijken die je niet overal ziet. Voor kinderen vanaf 3 jaar en er is ook een versie in Nederlandse Gebarentaal.

Ga naar de films

films en opdrachten voor alle leeftijdsgroepen 

FilmHub Zuid heeft voor alle groepen films geselecteerd en educatief materiaal ontwikkeld. Dat mag je zó gebruiken!

Ga naar de films en het lesmateriaal

filmkwartier: emotie 

Tijdens Filmkwartier voor groep 1 t/m 4 kijken jullie samen de superkorte film At the opera en ontdekken alles over emotie in film.
Ga naar de les

filmkwartier: animatie

Tijdens Filmkwartier voor groep 5 t/m 8 staat 2D en 3D animatie centraal. Jullie kijken naar de met prijzen overladen korte film Traveling Through Brush and Ink. 
Ga naar de les