Film en Fotografie

Film en fotografie zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het wordt vaak als iets vanzelfsprekends ervaren. Het is er gewoon.

Het is bijzonder relevant om kinderen bewust te maken van de beeldtaal en de keuzes die hier in mogelijk zijn. Kinderen moeten zowel ‘meemaken’ (receptief) als ‘maken’ (actief)

Het Pieck verzorgt lessen film en fotografie van groep 1 t/m 8 en het VO. Dat kunnen losse lessen zijn, maar een leerlijn is ook mogelijk.

Online zijn erg goede kant en klare lessen te vinden over film. Eye filmeducatie deelt met regelmaat nieuw materiaal. Hieronder lesmateriaal van november 2020.

Wil je meer lessen zien, zaalprogramma, workshopmogelijkheden, of achtergrondinformatie: klik op de link.

Ook Lessonup biedt veel materiaal en films aansluitend bij thema’s

groep 5 – 8: muziek

Tijdens deze les (groep 5-8) kijk je samen naar de korte film ‘In A Heartbeat’ en leren de kinderen hoe muziek het gevoel van een personage duidelijk kan maken.

bekijk de online les

groep 1 – 4: personage

In het filmkwartier rondom ‘Dropje en modder’ zien we Maxi en Dropje samen buiten spelen. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee personages?

 

bekijk de online les

groep 5 – 8: gevoel

De korte film in dit Filmkwartier is ‘Land without Evil’. De maker laat haar versie van het paradijs zien. In deze les staat gevoel centraal. Wat voor effect heeft deze film op jou? Wat doet de muziek?

 

bekijk de online les

groep 1- 4: groot & klein

In Le retour bezoekt een grote vrouw haar moeder. Waarom verandert ze plots in een klein meisje? Deze les gaat in op perspectief.

Ga naar de les

groep 5- 8: muziek

Tip voor groep 8 (po & so) tijdens de Week van de Lentekriebels: beleef met In a Heartbreak via de muziek het verliefde gevoel mee van twee jongens

Ga naar de les

“Als Eye’s museumdocent bezoek ik scholen in de regio”

Met de gastlessen voor het basisonderwijs – voor scholen in heel Nederland – ontdek je film op een nieuwe manier. Het werkgebied van gastdocent Remco Efdé is Friesland en Noord-Holland.

Lees het interview

groep 1- 4: fantasie

In het wonderlijke En el espejo del cielo vangt een jongen een vliegtuig. Vertel eens, kan alles wat in film gebeurt ook in het echt?

groep 5-8: muziek naar beeld

Spits je oren tijdens het kijken naar deze film over een walvis en een vogel, want door de muziek begrijp je wat deze dieren met elkaar delen.

groep 1- 4: kunst

Peiote toont een jongen in een warm land die van dansen houdt. Zijn plezier spat van het scherm. Extra: Beweeg samen op muziek, in de klas of thuis in je eigen kamer, net als de jongen.

groep 5- 8: stop-motion

Peix al Forn gaat over de plasticvervuiling in de oceaan. Waarom is stop-motion zo’n goeie manier om dit verhaal mee te vertellen? En hoe werkt het?

groep 1- 4: licht en donker

Kijk De wasbeer en het lichtje waarin een wasbeer met een zaklamp ontdekt hoe je figuren schaduwt. Doe-opdracht: schaduwspel waarbij je zelf figuren op de muren van het klaslokaal tot leven brengt.

groep 5- 8: trucage

In The Vanishing Lady laat een goochelaar een vrouw verdwijnen. Vraag je hooggeëerd publiek om te raden hoe die truc werkt. En wat weet je over de filmtechniek van nu?

klas 2-5: muziek en sfeer

De sfeervolle muziek in Skin Diver en Bits & Pieces geeft barstensveel informatie. Leerlingen ontdekken hoezeer muziek je beïnvloedt en verwachtingen oproept.

lestip paarse vrijdag

Hoe weet je dat de jongen verliefd is op de andere jongen? Nou, luister maar eens goed naar de muziek met de Filmkwartier-les rondom In a Heartbeat. Op 10 dec stel je de extra vraag: wat vind je van de personages?
Ga naar de les

over paarse vrijdag

Laat zien dat iedereen zichzelf kan zijn en niemand uitgesloten mag worden om op wie die verliefd wordt. Basisschoolleraar? Bestel je gratis Paarse Vrijdag-pakket via paarsevrijdag.nl (een initiatief van COC Nederland).

groep 1 t/m 4: tijd

Groep 1 t/m 4 ziet in Wings hoe de herfst overgaat in de winter. Welk seizoen is het wanneer de muis en de vogel weer naar buiten komen?

Ga naar de les

groep 5 t/m 8: animatie

Groep 5 t/m 8 verdiepen zich in 2D en 3D animatie aan de hand van het wonderschone Travelling Through Bush and Ink waarin een schilderij tot leven wordt gewerkt.

beleef Eye in je eigen klaslokaal

Basisscholen in het hele land kunnen onze nieuwe gastlessen boeken. Je mag het zelf eigenlijk niet zeggen, maar wat zijn ze leuk! Je leest er alles over in het interview met gastdocent Pauline Wijnen.

groep 5 t/m 8: bewaren

Een ingekleurde ridderfilm. Beelden van Amsterdam van vroeger. Waarom bewaart Eye Filmmuseum deze oude films? Bewaren is het thema van deze les voor groep 5-8.
Ga naar de les

groep 5 t/m 8: slapstick

Hoe maken acteurs in oude films zonder geluid duidelijk wat er in het verhaal gebeurt? Deze les voor groep 5-8 gaat in op acteren voor een komisch effect.

Ga naar de les

groep 7 en 8: wie heeft de meest mediawijze klas?

Speciaal voor groep 7/8: hoe ga je mediawijs om met WhatsApp, gamen en nepnieuws? Speel de serious game MediaMasters!

Bekijk de nieuwe trailer

groep 1 t/m 4: geluid

Hoe klinkt een leeuw die aan het rennen is? Animanimals: Lion vertelt het verhaal van een niet zo fitte leeuw die een gazelle wil vangen. Het thema van deze les voor groep 1 t/m 4 is geluid.

Ga naar de les

groep 5 t/m 8: verhaal

Samen kijk je het hart-verwarmende Mouse for Sale over een pientere muis op zoek naar een baasje. Deze les voor groep 5 t/m 8 gaat in op verhaal.

Ga naar de les

gastles groep 1/2: een koffer vol film

Wat spannend, een koffer vol film! De gastdocent opent de koffer en nodigt de kleuters uit om te dansen, acteren en tekenen. En natuurlijk kijken ze bijzondere en grappige films uit de collectie van Eye Filmmuseum.

Deze gastles boeken? Meer activiteiten bekijken?

Ga naar activiteiten

groep 1 t/m 4: geluid

Spits je oren! Groep 1 t/m 4 gaat in dit Filmkwartier aan de slag met geluid in film. Wat is het en wat is het nut ervan? Ze ontdekken het allemaal met de korte film Mr Carton.

Ga naar de les

groep 5 t/m 8: stop-motion

Groep 5 t/m 8 onderzoekt deze maand de beeldtechniek van stop-motion. Dit aan de hand van de korte film Peix al forn, over het plastic in de oceaan.

Ga naar de les

nieuwe gastlessen

Duik samen met de museumdocent in de wereld van film én de collectie met onze gloednieuwe gastlessen voor het basisonderwijs.

Ga naar de gastles voor groep 1/2groep 3/4groep 5/6groep 7/8

groep 1 t/m 4: verhaal 

Groep 1 t/m 4 kijkt de korte film Pingu is verdwaald en gaat aan de slag met het thema verhaal. Ze ontdekken dat verhalen een begin, midden en einde hebben.

Ga naar de les

groep 5 t/m 8: verbeelding

In Filmkwartier voor groep 5 t/m 8 staat het thema verbeelding centraal. Ze onderzoeken het aan de hand van de met een Oscar bekroonde animatiefilm Hair love.

Ga naar de les

rondleiding eye filmmuseum

Kom alles te weten over ons iconische museumgebouw en de plek waar het staat in deze rondleiding van museumdocenten Remco en Stefan.

Ga naar de rondleiding

groep 1 t/m 4: personage

Groep 1 t/m 4 kijkt samen een aflevering van de NTR-serie Dropje. De les gaat in op personage. Ze ontdekken daarbij dat je soms geen woorden nodig hebt, om iemand te begrijpen.

Ga naar de les

groep 5 t/m 8: verhaal 

Groep 5 t/m 8 gaat aan de slag met de structuur van een verhaal. Dit aan de hand van de korte animatiefilm Mouse for sale, waarin een muis in een dierenwinkel een baasje zoekt.

echt of nep

Wil je jouw leerlingen meer leren over de werking van nepnieuws en hoe ze herkennen of een bericht betrouwbaar is? Neem dan een kijkje op isdatechtzo.nl, de nieuwe website van Netwerk Mediawijsheid e.a.

groep 5 t/m 8: documentaire 

Groep 5 t/m 8 ontdekt in Filmkwartier van deze maand meer over het genre documentaire aan de hand van de korte film Amar (all great achievements require time).

groep 1 t/m 4: fantasie 

Dat in film alles kan, ontdekt groep 1 t/m 4 deze maand met de korte film En el Espejo del Cielo waarin een jongetje een vliegtuig probeert te vangen.
Ga naar de les

groep 5 t/m 8: trucage 

Groep 5 t/m 8 gaat in Filmkwartier van deze maand aan de slag met het thema trucage. Jullie kijken samen naar de eerste verdwijntruc ooit, in The Vanishing Lady (1896) van Méliès.

filmkwartier: thuis 

Ken je Taartrovers Festival, dat jaarlijks in Eye plaatsvindt? Met Taartrovers Thuis kun je nu ook thuis of in de klas films kijken die je niet overal ziet. Voor kinderen vanaf 3 jaar en er is ook een versie in Nederlandse Gebarentaal.

Ga naar de films

films en opdrachten voor alle leeftijdsgroepen 

FilmHub Zuid heeft voor alle groepen films geselecteerd en educatief materiaal ontwikkeld. Dat mag je zó gebruiken!

Ga naar de films en het lesmateriaal

groep 1 t/m 4: emotie 

Tijdens Filmkwartier voor groep 1 t/m 4kijken jullie samen de superkorte film At the opera en ontdekken alles over emotie in film.
Ga naar de les

groep 5 t/m 8: animatie

Tijdens Filmkwartier voor groep 5 t/m 8 staat 2D en 3D animatie centraal. Jullie kijken naar de met prijzen overladen korte film Traveling Through Brush and Ink. 
Ga naar de les