Erfgoed

ErfgoedBrabant lesideeën

Uitgelicht

Oktober is de maand van de geschiedenis. In 2021 is het thema AAN HET WERK. Erfgoed Brabant heeft een aantal lesideeën voor de bovenbouw (en onderbouw VO) vanuit de thema’s Burgers en Stoommachines en Ruimte voor fabrieken!?  Doe er je voordeel mee!

Naar de lesideeën

download

Erfgoed Brabant heeft een (online) publicatie Wijzer met Erfgoededucatie uit. In deze handleiding voor leerkrachten staan de leerdoelen en de gouden regels voor erfgoededucatie. De informatie is uitgewerkt per groep, en helemaal Cultuur Loper proof!

Daarnaast zijn via de website van Erfgoed Brabant de losse schoolprojecten op te halen.

Elk jaar in mei kunt je je inschrijven voor Museumschatjes. Wees er snel bij, want op = op. U kunt dan ook uw bestelling voor Expeditie Heilige Huisjes doorgeven.

Lees meer

Het Gouverneurshuis Heusden

Het Gouverneurshuis herbergt een verrassend museum dat het verhaal van Heusden vertelt.

De kerncollectie van het museum bestaat uit objecten die de geschiedenis van het Land van Heusden en Altena weerspiegelen, zoals prenten en schilderijen, stad- en landkaarten, maquettes van Heusden en waardevolle waterschapsglazen, de zogeheten hensbekers. Naast de vaste collectie is minimaal tweemaal per jaar een wisselexpositie te zien. Zo is tot half april een tentoonstelling te zien rond de schilder Kees Bol. Op 29 april 2017 opent Heusden Maritiem, een tentoonstelling over de geschiedenis van de scheepswerf die zo verbonden is met de ontwikkeling van Heusden en Oud-Heusden.

Van 13 april t/m 13 oktober 2019 is de tentoonstelling De restauratie van Heusden te zien.

Komend jaar zet het Gouverneurshuis zich in om de Canon van Heusden te realiseren. Een vrolijk slingerende tijdbalk, met in een aantal vensters belangrijke personen en gebeurtenissen die samen laten zien hoe Heusden zich ontwikkeld heeft tot de gemeente waarin we nu leven. Welke personen zijn belangrijk geweest voor de stad en de omgeving? Wie was de Baron van Friesheim? Welke gebeurtenissen hebben ervoor gezorgd dat Heusden zijn prachtige stervormige uiterlijk kreeg? Wat gebeurde er eigenlijk in de Tweede Wereldoorlog in Heusden? De Canon van Heusden wil antwoord geven op deze en andere vragen. En dan niet alleen online. Deze Canon zal juist daar te vinden waar geschiedenis tot leven wordt gewekt: in het museum van Heusden, gevestigd in Het Gouverneurshuis.

Als je kiest voor een bezoek aan het Gouverneurshuis, kun je met een gratis te downloaden app een speurtocht doen door de vesting! Op verschillende plekken zie je door je telefoonscherm het Heusden van vroeger, met acteurs die je een verhaal vertellen. Hoe vet wil je het hebben!

Leerlingen van de groepen 5 tot en met 8 van alle basisscholen maar in de nabije toekomst ook de onderbouw van middelbare scholen in de gemeente Heusden en in aangrenzende gemeenten worden, samen met hun leerkrachten, uitgenodigd om in het museum zelf aan de slag te gaan met de geschiedenis van hun eigen woonomgeving. Met objecten uit het museum en een levensgrote tijdlijn aan de muur zullen ze op een zelfstandige, actieve en speelse manier kennis maken met de geschiedenis van hun streek. Desgewenst kunnen we in samenwerking met het Heusdens Bureau voor Toerisme (HBT) en het Streekarchief (SALHA) een leuk, educatief dagdeel verzorgen.

De opdrachten en het bijbehorende lesmateriaal zullen in het komende jaar gerealiseerd worden. Voor informatie kunt u contact opnemen met Marielle van Egmond (0611093030/mca.vanegmond@gmail.com)

Erfgoededucatie basisonderwijs-WieisJoop

Bij het Streekarchief kunnen scholen uit de Langstraat en het Land van Heusden en Altena terecht voor kant-en-klare of op maat gemaakte lespakketten voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Daarnaast ontvangen we regelmatig klassen om een kijkje te nemen in ons depot en uitleg te geven over wat een archief doet en wat het nut ervan is.  Verder verzorgen we het gehele jaar door exposities, cursussen en lezingen voor volwassenen.  Zo maken we jong en oud bewust van wat er vroeger was in deze regio.
Bezoekadres:
Pelsestraat 17, 5256 AT Heusden

Postadres:
Postbus 79, 5256 ZH Heusden

T 0416-661901

Groep 6 en 7

De middeleeuwse stad

Groep 6 & 7

Heusden, van kasteel- tot vestingstad

Groep 7 & 8, klas 1,2

Wie schrijft, die blijft!

Groep 7 & 8

Romeinse leskist

Groep 5 t/m 8, klas 1/2

Met school naar het archief

Groep 7/8, klas 1/2

“We hebben al bijna een jaar geen bril meer op de wc”

Klas 1/2

Wie is Joop?

Groep 7/8, klas 1/2

Wat is het je waard? Over morele dilemma’s in WOII en nu

Heemkundekring Onsenoort

Heemkundekring ‘Onsenoort’ is sinds haar oprichting in 1945 bewaarder van het lokale culturele erfgoed binnen de gemeente Heusden en tevens de dorpen Bokhoven en Engelen. Als cultuurdrager hecht zij groot belang aan het vergroten en doorgeven van kennis over het eigen heem. Vooral aan kinderen en jongeren want zij zijn de generatie die vroeg of laat moet besluiten wat de moeite van het bewaren waard is. Heemkundekring ‘Onsenoort’ is in staat om, in goed overleg met de leerkrachten en binnen de context van het leerstofpakket, een actief programma op maat te maken dat aansluit bij het ontwikkelingsniveau van de leerlingen.

Denk daarbij aan onderwijs op locatie, een lezing, een werkbezoek, of een heemkunde speurtocht en aan onderwerpen als: ambachten, folklore en oude gebruiken, dialecten, de inrichting van het landschap, ontwikkeling van de dorpen, monumenten, molens, archeologie etc.

In april 2014 heeft Heemkundekring ‘Onsenoort’ een educatief programma verzorgd in de vorm van een Heemkunde speurtocht  over de middeleeuwen. Dit was voor 70 leerlingen van het Athena onderwijs van RKBS het Kompas uit Nieuwkuijk.

Je weet pas waar je naar toe gaat, als je begrijpt waar je vandaan komt

Het nieuwe Schoenenkwartier

Het Nederlands Leder en Schoenen Museum is onderweg naar een fantastisch nieuw onderkomen in het centrum van Waalwijk (NB). In het oude gemeentehuis op het Raadhuisplein wordt een schoenen museum nieuwe stijl ontwikkeld. In dit nieuwe concept is naast aandacht voor de ambachten van het schoenmaken en leer bereiden ook veel aandacht voor innovatieve toepassingen en materialen. De opening is in juni 2022. Scholen kunnen ook via Museumschatjes een rondleiding en workshop boeken