januari 2017
Het Kompas heeft bij de provincie een investeringsaanvraag gedaan, en gehonoreerd gekregen, om de onderwijsvernieuwing binnen de Bosbessenschool middels cultuureducatie een impuls te geven. We starten een intensief traject met leerkrachten, IB-ers, schoolleider, bestuurslid, lokale kunstenaars, ouders en leerlingen. Het traject wordt begeleid door Pieter Mols van Contrapunt.
Het doel is het volgende:
Op ’t Kompas is de tijd aangebroken om het onderwijs meer passend te gaan ontwerpen voor de 21ste eeuw. Dit gebeurt vanuit verschillende invalshoeken. Een belangrijke en waardevolle ingang om tot creatie te komen loopt via kunst- en cultuur. Om op een ‘veilige’ en geleidelijke manier te gaan creëren gaan we samen het proces hiervoor ontwerpen. Kunsteducatie wordt ingezet als middel om een vernieuwing vorm te geven.
Door een co-creatief proces vorm te geven zal er op lange termijn een stevige holding worden gevormd binnen Nieuwkuijk om het onderwijs voor de leerlingen van het dorp sterker, eigentijdser, flexibeler en meer toekomst gericht vorm te kunnen geven.
Om in het onderwijs tot vernieuwing te komen is het zaak dat de randvoorwaarden op orde zijn. Er moet vertrouwen zijn, commitment en een veilige ‘holding’ om van de gebaande paden af te mogen wijken.
Deze gaan teamleden, directie, IB en ouders van de school samen met twee lokale beeldend kunstenaars en een procesbegeleider, samen ontwerpen. Doordat de groep (zoals hierboven omschreven) erg divers is van samenstelling zal ook een andere wezenlijke randvoorwaarde, namelijk het kunnen innemen van verschillende perspectieven, automatisch geoefend gaan worden.
Hierbij staat het samen ervaren, ontdekken van elkaars talenten en perspectieven alsook het voeren van professionele dialogen centraal. Tijd en ruimte om werkelijk de diepte met elkaar in te gaan zijn hiervoor voorwaardelijk. Hiervoor is deze investeringsaanvraag noodzakelijk.
Vanuit dit creatieve proces worden concrete acties uitgezet in eerste instantie in 3 verschillende leerjaren van ’t Kompas. In groep 4-6 en 7.

november 2016
Het Kompas heeft breed gedragen en diep gewortelde ambities om het onderwijs anders in te richten. Dichter bij de natuur, met meer betrokkenheid met de omgeving, uitgaande van competenties van kinderen die zich naar talent kunnen ontwikkelen. ‘Betekenisvol onderwijs, waarbij hoofd, hart en ziel in balans zijn’.
Door zich aan te melden als Cultuur Loper school schept Het Kompas voor zichzelf de mogelijkheid om met extra hulp en middelen met school, de omgeving en lokale kunstenaars een mooi traject in te gaan. Hoe kan bovenstaande ambitie vorm gegeven worden binnen het kunst-en cultuuronderwijs?
Blijf ons volgen!