Muziek

Muziek is belangrijk. Muziek raakt. Zelf muziek maken is ontzettend leuk én best moeilijk! In 2015 is de regeling Impuls muziekonderwijs van kracht gegaan. Dit een een subsidieregeling voor scholen. Als een school gedurende drie jaar een leerlijn muziek wil opzetten, of vernieuwen, en dat graag wil doen met een lokale vereniging of muziekschool, kan daarvoor subsidie aangevraagd worden.

In schooljaar 2016-2017 is De Vlechter ism Harmonie St. Cécilia gestart met de Impuls muziekonderwijs, de Th.J. Rijkenschool én basisschool JongLeren ism fanfare Eendracht maakt macht / de Aleph! In schooljaar 2017-2018 is ook de Bussel met harmonie St. Cécilia. De muziek lessen op de Bussel worden ‘op zijn Cultuur Lopers’ vormgegeven.

Wat iedereen natuurlijk zelf in de klas al kan doen, is zingen met de kinderen! Zingen is leuk, én belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Vakken als lezen, schrijven en rekenen zijn belangrijk, en zingend zijn ze ook nog leuk te maken! Zingen in de klas is een goede basis voor de muzikale ontwikkeling van het kind. Daarom deze handleiding om leerkrachten en pabodocenten tools aan te reiken en ze te motiveren om structureel (meer) aandacht te geven aan zingen. De handleiding is erg compleet!

Download hier de handleiding met o.a. video’s en achtergronden

Daarnaast zijn er natuurlijk ook tal van andere projecten in te zetten!

Zie hier wie er allemaal in Heusden actief zijn

logoharmonie

Met muziek kun je kinderen uitdagen en op een andere manier laten leren. Het is een verrijking om een ander ‘instrument’ in te zetten. Dat kan een muziekinstrument zijn maar ook de eigen stem of roffelende handen op tafel. Kinderen leren er sociale vaardigheden mee. Gebleken is dat wat zo normaal is tijdens het samen musiceren zich ook vertaalt naar het dagelijkse leven van het kind: wachten op elkaar, samen tegelijk inzetten en ophouden, naar elkaar luisteren, rekening houden met elkaar, op je beurt wachten. In de muziek zo normaal, in het dagelijkse leven soms niet. De kinderen leren letterlijk luisteren naar elkaar.

Harmonie St. Cecilia biedt basisscholen allerlei mogelijkheden, zowel binnenschools als tijdens naschoolse opvang.

Diverse scholen binnen Vlijmen, Nieuwkuijk, Haarsteeg en Heusden boden hun leerlingen in samenwerking met ons een doorlopende leerlijn muziekeducatie.

We bieden maatwerk voor zowel binnenschoolse als buitenschoolse educatie. Voorbeelden van de mogelijkheden:
Muziekles, instrumentenparade, instructiemateriaal voor groepsleerkracht, een workshop of muzikale bijdrage tijdens een festiviteit, inzet instrumentenkist met instructie, schoolorkest, blazersklas, nascholing voor leerkrachten.

Bij bovenstaande voorbeelden wordt uitgegaan van de school als locatie. Harmonie St. Cecilia huurt zelf   repetitieruimte in Die Heygrave, Vlijmen waar slagwerk e.d. aanwezig is. De inzet van haar repetitieruimte behoort ook tot de mogelijkheid.

Afhankelijk van de inzet van een docent muziek en/of vrijwilligers hangt daar een prijskaartje aan, tegen een zo laag mogelijk tarief. Uurtarief muziekdocent €35 á €40.-

Contact: Mirjam Valckx – mirjamvalckx@planet.nl

Uitgelicht!

naamloos

Klik op de afbeelding voor meer informatie

De Ezel, de Kat en de Kip hebben het gehad bij hun baasjes en lopen weg van huis! Maar wat doe je als je in je eentje in de wereld staat? Gelukkig vinden de drie dieren elkaar en besluiten muziek te maken in de grote stad. Op weg naar de stad gebeuren er wel heel spannende dingen….
De Bremer Stadsmuzikanten is een muzikale voorstelling voor basisschoolleerlingen van groep 3 en 4. Het sprookje wordt verteld en gespeeld door drie musici die trombone, saxofoon en dwarsfluit spelen.

Aleph

Muziek op school is bij de Aleph 3 x UIT. UITdagend, UITvoerend en UITnodigend. Ja, door zelf of met elkaar, muziek te maken of te beluisteren ben je er echt even helemaal tussenuit.

UITdagend. Samen met onze bevlogen docenten maak je tijdens diverse workshops en presentaties een heuse ontdekkingsreis door de wereld van muziek.
UITvoerend. Wat is er nu mooier dan niet alleen zelf van het muziekmaken te genieten maar ook om al jouw klasgenoten en schoolvrienden in vervoering te brengen.
UITnodigend. Muziek maken met de Aleph is laagdrempelig. Iedereen kan en mag meedoen.
Speciaal voor het basisonderwijs in Heusden organiseert Aleph Muziek de Aleph Spektakel Weken. Het Muziek Spektakel is een serie schoolconcerten waarin muziekdocenten van de Aleph kinderen meenemen op een spannende muzikale ontdekkingsreis. Ook verzorgen docenten van de Aleph op de Th J Rijkenschool (ism met fanfare EMM) en de Leilinde de muzieklessen.
De workshops waaruit je kunt kiezen zijn:
– Verhalen in Muziek.
Een serie waar muziek en verhaal hand in hand gaan. Voor elke combinatie groep is er een spannend muzikaal verhaal
– Het muziek ganzenbord.
Een spel waarin de kinderen het overbekende ganzenbord spelen. Maar je haalt pas de eindstreep als je op alle instrumenten, waar je jezelf op gedobbeld hebt, een toon hebt kunnen spelen.
– Windkracht 6.
Een serie van 4 lessen waarin kinderen kennismaken met blaasinstrumenten (hout en koper) en slagwerk. Aan het eind van de 4 lessen is er een korte presentatie waarin de kinderen kunnen laten horen wat ze allemaal geleerd hebben.
– Bouw, speel en verwonder.
Een project waarin de kinderen zelf een instrument maken en daarna met elkaar en het instrument een eigen klankspel gaan maken.
Als je na een van de schoolworkshops de smaak te pakken hebt gekregen en je wilt jouw lievelings instrument een echt uitproberen vraag dan een gratis proefles aan. Want, of dat je er lustig op los wilt blazen, echt aan de slag wilt, lieflijk tokkelt of met gierende snaren de muren laat trillen, met 10 vingers over toetsten vliegt, sierlijk over de snaren strijkt, de sterren uit de hemel zingt of heerlijk onbezorgd van muziek wilt genieten HET IS ALLEMAAL ALEPH.
Wil je na schooltijd nog meer? Klik hier voor de mogelijkheden.
Contact: Sietske Oosthout – sietske.oosthout@de-aleph.nl

Overige muziekaanbieders Heusden

eendragt-nieuwkuijk

Harmonie de Eendragt van Onsenoort en Nieuwkuijk

emmelshout1

fanfare Eendracht Maakt Macht Elshout

eendrachtheusden1

harmonie De Eendracht Heusden

harmoniedrunen1

harmonie Drunen

postertje-fiedelino-2014

vioolschool Fiedelino Drunen

margo-beuken-piano

Margo Beuken, pianoles Drunen

Bovenlokaal aanbod

Untitled-6

Muziekvoorstellingen is het publiciteitskanaal voor 3 Utrechtse muziekgezelschappen

philharmonie-zuidnederland

Hét symfonieorkest van zuidnederland

Studiedag philharmonie “muziek, daar zit wat in”